top of page

Diabetische Behandeling

 

Wat is een diabetische voet?

Mensen die lijden aan suikerziekte (diabetes mellitus) krijgen vaak last van complicaties, waaronder problemen met de gezondheid van hun voeten. Bij specifiek aan diabetes gerelateerde voetklachten spreken we van ''diabetische voet'' .

 

De diabetische voet kenmerkt zich door diversen complicaties,

 

- Verminderde bloedtoevoer: Een slechte bloedtoevoer naar de benen en voeten is een veel voorkomend probleem bij diabetes. Omdat er minder bloed - en zuurstoftoevoer plaatsvind genezen wondjes aan de voet minder goed.

 

-Uitval van zenuwen: Door beschadiging van de zenuwen ten gevolge van diabetes, kan het gevoel in de voeten verminderen of volledig uitvallen. Gevolg: U voelt minder snel pijn waardoor eerder blaren of wondjes ontstaan, welke vervolgens moeilijk genezen of gaan infecteren. Ook het tijdig signaleren van veranderingen als overmatige eeltvorming word lastiger.

 

-Verandering van de huid: Ten gevolge van zenuwbeschadiging kan de huid erg droog worden, gaan schilferen en kloven gaan vertonen. 

 

-Gevoelig voor infecties: Patienten met diabetes hebben een verlaagde weerstand en hun voeten zijn hierdoor gevoeliger voor infecties, waaronder schimmelinfecties en kalknagels.

 

-Vergroeiingen van de voet: Diabetes kan uitval van de kleine  voetspieren veroorzaken, met  standsveranderingen van de voet als gevolg. Door problemen met de suikerstofwisseling kunnen uw voetgewrichten stijf worden en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming wat kan leiden tot wondjes onder het eelt.

 

Als gevolg van de bovenstaande complicaties zijn de voeten van de mensen met diabetes vaak erg gevoelig.

 

Waarom naar de pedicure?

Ondanks preventieve maatregelen zijn voetproblemen bij diabetes op langere termijn helaas niet altijd te voorkomen. Advies en behandeling van klachten door de pedicure zijn dan wenseijk. Ik draag vakkundig zorg voor de algemene gezondheid van uw voeten.

 

Vergoeding van de zorgverzekeraar

De behandeling door een pedicure bij diabetespatiënten wordt veelal vergoed door de zorgverzekeraar. Voorwaarde voor vergoeding is een inschrijving bij  het kwaliteitsregister voor pedicures (KRP), waaraan mijn salon voldoet. Vraag uw huisarts voor een doorverwijzing en informeer naar de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Bekijk hier of u de behandeling vergoed krijgt.

 

De diabetische Behandeling duurt 45 minuten en bestaat uit het volgende:

 

- Screening

- Desinfecteren van de voeten

- Knippen van de nagels

- Verwijderen van eelt en/of likdoorns

- Behandelen van kloven

- Behandelen van schimmelnagels en / of ingroeiende nagels

- Mechanisch afwerken van de nagels en het eelt

- Verzorgen van de nagelomgeving

- Desinfecteren van de voeten

- Aanbrengen van een verzorgende voetcreme middels korte massage

 

Werkwijze:

Wij werken met een pedicure-motor met spraytechiek. Bij deze techniek wordt er gekoeld met een speciale vloeistof, waardoor de behandeling vrijwel pijnloos is.

bottom of page